Τι είναι η πραγματικότητα? Τι είναι πραγματικό και τι όχι? Πώς ξέρουμε και πως αποφασίζουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι?
Το ξέρουμε επειδή το αντιλαμβανόμαστε.
Πώς το αντιλαμβανόμαστε?
Με βάση τις 5 μας αισθήσεις και το νευρικό μας σύστημα.
Το βλέπω, το ακούω, το πιάνω, το μυρίζω, το γεύομαι.
Άρα υπάρχει. Είναι πραγματικό.
Είναι όμως? Υπάρχει όντως από μόνο του? Ή υπάρχει επειδή το αντιλαμβάνεται το νευρικό μου σύστημα και το μεταφράζει ο εγκέφαλος μου ώστε να το καταλάβω με μία συγκεκριμένη λέξη – ταμπέλα?
Αν μία ή περισσότερες αισθήσεις δεν λειτουργούν, η πραγματικότητα μας περιορίζεται αισθητά. Στην περίπτωση που το νευρικό μας σύστημα δεν λειτουργούσε καθόλου, η πραγματικότητα θα ήταν ανύπαρκτη. Δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε ούτε την ίδια μας την ύπαρξη εφόσον δεν θα μπορούσαμε να δούμε, να ακούσουμε, να νιώσουμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε το ίδιο μας το σώμα.
Η πραγματικότητα μας είναι αποτέλεσμα της καλής λειτουργίας του νευρικού μας συστήματος και του εγκεφάλου, μέσα στον οποίο σχηματίζεται η “εξωτερική” πραγματικότητα. Όπως και η εσωτερική, αυτή των άυλων συναισθημάτων.
Όλα δημιουργούνται μέσα στον εγκέφαλό μας. Ως αποτέλεσμα των εξωτερικών ερεθισμάτων που μετατρέπονται σε ηλεκτροχημικά σήματα τα οποία επεξεργάζεται και ερμηνεύει ο εγκέφαλος σύμφωνα με αυτά που έχει “διδαχθεί” στην διάρκεια της ζωής μας.
Είναι ο ορισμός της κοινότυπης φράσης
“Όλα είναι στο μυαλό”
Η πραγματικότητα, εξωτερική και εσωτερική, είναι μία κοινώς συμφωνημένη αντικειμενική ψευδαίσθηση, την οποία βιώνει ο καθένας ως υποκειμενική παραίσθηση.